Televisie (Video) en Radio (Audio) Collectie
  Home arrow Podcasts
Main Menu
Home
Over deze Site
Nieuws
Discussieforum
Downloads
Podcasts
Links
Afbeeldingen
Contact
TV Programma DB
Login

Wachtwoord vergeten?
Nog geen account? Registreer hier.

Nieuw in TV DB
1: Hoe is het Mogelijk
2: Typisch RTL
3: Kanaal 13
4: VTV
5: Super Channel
Nieuwe Feiten
Televisie / Video
Show
Cabaret & Humor
Comedy
Jeugd
Muziek
Omroepen
Programma Leaders
Reclame
Loeki
Reality
Quiz
Science Fiction
Cartoon & Animatie
Actie & Drama
Actualiteit
Documentaire
Magazine
Toneel & Klucht
Gezocht!
Radio / Audio
Radio Show
Cabaret
Mix
Hoorspel
Overig
Gezocht!
Oude Banden
Tapes Ruilen
Tapes Doorkijken
Tapes Overzetten
 woensdag, 17 juli 2019
Podcasts
Opium
AVROTROS - Opium is ht kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium
 • Opium - Het gesprek: Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap over haar nieuwe boek De boom met het oor
  Annemieke Bosman spreekt Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap over haar nieuwe boek De boom met het oor. De boom met het oor: Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert? Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap schreef een ontroerend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Met illustraties van grootmeester Philip Hopman.

 • Opium - Het gesprek: Florian Myjer en Kim Karssen, samen te zien in Bloomsbury
  Annemieke Bosman spreekt Florian Myjer en Kim Karssen over Bloomsbury. Bloomsbury: Kim Karssen en Florian Myjer wentelen zich gulzig en stuntelend in het gedachtegoed van de Bloomsbury Group, een bonte verzameling kunstenaars en denkers uit het Engeland van begin 20e eeuw. Dit is alles behalve een historisch verantwoorde documentaire voorstelling, maar een hyperpersoonlijke zoektocht naar de houdbaarheid van zachte idealen en milde anarchie. Bloomsbury toont ons verlangen om van de wereld een prachtig versierd en vrijzinnig vorstendommetje te maken, en de prijs die daarvoor wordt betaald.

 • Opium - Het gesprek: Acteur Ward Weemhoff, hij speelt de slechterik in 'De Drie Musketiers'.
  Jan Mom spreekt acteur Ward Weemhoff, hij speelt de slechterik in 'De Drie Musketiers'. Het 19de-eeuwse verhaal van 'De Drie Musketiers' zit vol goedkope spanning. Theatergroep De Warme Winkel gaat daar grondig mee aan de haal in het Amsterdamse Bostheater. De theatergroep trekt alle registers open om dit overbekende verhaal fris op te dienen. De degens zijn uit het vet en jongensdromen komen uit; hete hofdames, geestelijke intriganten en gehavende vijanden vechten beurtelings om aandacht. De Drie Musketiers staan al meer dan een eeuw symbool voor tomeloze moed en hadden een eergevoel dat de F-side doet blozen. Ze keken niet op een dode meer of minder, aan De Warme Winkel de opdracht om licht te brengen in dat duistere staartje van de middeleeuwen.

 • Opium - Het gesprek: Kees 't Hart over De ziekte van Weimar, zijn nieuwste roman
  Jan Mom spreekt schrijver Kees 't Hart over De ziekte van Weimar, zijn nieuwste roman. Aan de Academie van Franeker komt in 1807 geld vrij voor de oprichting van een monument ter ere van de nieuwe wetenschap en maatschappij. Men is diep onder de indruk van een beeld in Goethes tuin in Weimar. Albert van Huszen reist daar met leden van de Franeker ceremonile commissie per koets heen om er met de grote schrijver en wetenschapper te overleggen over een replica van het beeld. Op te richten in Franeker, maar dan groter en grootser.De situatie in de Duitse landen is sinds het bewind van Napoleon onoverzichtelijk en in Weimar heerst na de Slag bij Jena van 1806 nog steeds chaos. Bovendien verdringen tientallen bezoekers zich voor Goethes huis; iedereen wil bij hem op audintie. Hij laat zich zelden zien. De tijd dringt als Albert erin slaagt hem te spreken.

 • Opium - Het gesprek: Marloes Krijnen, oprichter en directeur van Foam, zij stopt na 18 jaar met 'de allerleukste baan ooit'.
  Andrea van Pol spreekt Marloes Krijnen, oprichter en directeur van Foam, zij stopt na 18 jaar met 'de allerleukste baan ooit'. Na achttien jaar gaat directeur Marloes Krijnen Foam verlaten. 'Dit is een baan die enorm veel van je vraagt,' aldus de 64-jarige Krijnen in het persbericht. 'Ik word over niet al te lange tijd 65 jaar en wil met een nieuwe levensfase beginnen. Daarom heb ik besloten om te stoppen met de allerleukste baan ooit.' Per 1 september volgen Marcel Feil en Nynke de Haan haar op.

 • Opium - Het gesprek: Marijke Schermer over haar roman Liefde, als dat het is
  Annemieke Bosman spreek toneel- en romanschrijver Marijke Schermer. Liefde, als dat het is, is haar derde roman en is onlangs verschenen. Liefde, als dat het is Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie, spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri's nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband. Schermer grijpt de lezer bij zijn oor en sleurt hem het verhaal door, dicht op de huid van haar personages. 'Liefde, als dat het is' gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.

 • Opium - Het gesprek: Pieter Hoexum. Hij schreef Thuis, filosofische verkenningen van het alledaagse.
  Annemieke Bosman spreekt Pieter Hoexum. Hij schreef Thuis, filosofische verkenningen van het alledaagse. In ?Thuis? verkent Pieter Hoexum het onzichtbare alledaagse: dichters, architecten en filosofen leiden hem tot een beter begrip van het begrip thuis, maar brengen hem even vaak op een dwaalspoor. Tijdens verschillende verblijven in het Roland Holsthuis in Bergen (NH) ging Hoexum op zoek naar een antwoord op de vraag: ?Wat is thuis?? Hij werd daarbij aan het denken gezet door een uitspraak van Wittgenstein: ?De aspecten van de dingen die voor ons het belangrijkste zijn blijven voor ons door hun eenvoud en alledaagsheid verborgen.? Hoexum gaat niet alleen te rade bij Wittgenstein, Heidegger, Bachelard en andere filosofen: hij dwaalt, tast de ruimte af, en merkt hoe een vreemd huis langzaam in zijn lichaam kruipt. Zo lukt het hem soms een glimp van wat thuis is op te vangen. Dit maakt ?Thuis? een aanstekelijke verkenning van een begrip dat zich niet eenvoudig laat vastleggen.

 • Opium - Het gesprek: Marian Donner over haar 'Zelfverwoestingsboek'
  Jan Mom spreekt Marian Donner, zij is de zelfhulpindustrie zat en schreef een 'Zelfverwoestingsboek'. Nooit zijn er zo veel boeken, cursussen, YouTube-video's en Ted Talks geweest die ons vertellen hoe we een betere versie worden van onszelf: gezonder, gelukkiger, slanker en succesvoller. Als we maar ons huis opruimen, mediteren, falen als les zien, problemen als uitdagingen, in het nu leven en geen fuck geven, komt alles goed. We geloven het, kopen het, proberen het: de zelfhulpindustrie is een van de grootste industrien ter wereld. Maar ondertussen lijden steeds meer mensen aan depressies, angststoornissen en burn-outs, het medicijngebruik neemt explosief toe. Waarom? Omdat we nog steeds denken dat er iets mis is met ons, dat wij degenen zijn die moeten veranderen. Maar wat als de zelfhulpindustrie geen medicijn is, maar onderdeel van de kwaal? Dit zelfverwoestingsboek is een oproep om de teugels te laten vieren, om strengheid te vervangen voor vergevingsgezindheid, om te falen, ongezond en lelijk te zijn, om af te wijken van de norm, ongegeneerd lief te hebben en om uiteindelijk, op die manier, jezelf te bevrijden.

 • Opium - Het gesprek: Dennis Alink over de documentaire FREEK
  Jan Mom spreekt regisseur Dennis Alink, die een documentaire gemaakt heeft over het werk en leven van cabaretier Freek de Jonge. "Hoe lang kan ik nog mee?" zingt Freek de Jonge in de documentaire FREEK. De film onderzoekt in hoeverre de cabaretier, die dit jaar 75 wordt, het podium gebruikt om aan de realiteit te kunnen ontsnappen. Geconfronteerd met collega?s en vrienden als Andr van Duin, Herman Finkers, Jacques Klters en naasten als zijn vrouw Hella, ontstaat een ontwapenende en intieme film over een man voor wie de bhne verlaten geen optie lijkt.

 • Opium - Het gesprek: Lieke Noorman over haar boek Portugal! Portugal! Portugal!
  Andrea van Pol spreekt Lieke Noorman over Portugal! Portugal! Portugal! Noorman is een Nederlands journalist en schrijver van voornamelijk reisverhalen en reisboeken. Lieke bezocht Portugal dertig jaar geleden voor het eerst, en bleef er komen. Nu gaat ze terug naar de mensen die ze toen leerde kennen, in de fadolokalen van Lissabon, of diep in het binnenland. Maar bovenal ontmoet ze voor haar nieuwe mensen: de mannen van de stokvisvaart; de grootgrondbezitters en landarbeiders die na de revolutie van 1974 vochten om de zuidelijke provincie Alentejo; de nostalgici in het geboortedorp van de vroegere dictator Salazar; de bedevaartgangers in Ftima; de studenten in Coimbra, twintigers in een stad van tradities. Portugal! Portugal! Portugal! is een boek vol nostalgie en levenslust, met herinneringen aan goede en niet zo goede oude tijden, dat steeds weer uitkomt bij het Portugal van nu.

 • Opium - Het gesprek: Steven Wouterlood over zijn film Mijn bijzonder rare week met Tess
  Annemieke Bosman spreekt filmmaker Steven Wouterlood over zijn film Mijn bijzonder rare week met Tess. Sam komt op de eerste dag van zijn vakantie Tess tegen. Tess kent haar eigen vader niet, zegt nooit sorry en gedraagt zich soms nogal raar. Ze heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze n week de tijd voor. En Sam moet haar helpen?Naar het bekroonde jeugdboek van Anna Woltz. De film ging februari 2019 in wereldpremire tijdens het Berlin International Film Festival (Berlinale). Vanaf 3 juli draait de film in de Nederlandse bioscopen.

 • Opium - Het gesprek: Minne Koole over de voorstelling De Nacht, De Moeder van de Dag van Theatergroep Suburbia
  Annemieke Bosman spreekt regisseur Albert Lubbers en acteur Minne Koole over de voorstelling De nacht, de moeder van de dag van Theatergroep Suburbia. Zweden, de jaren '50. In de keuken van familiehotel Aurora doen vader, moeder en hun twee zoons een laatste poging elkaar te vinden. De tragikomedie De nacht, de moeder van de dag is een indringend familiedrama gedrenkt in inktzwarte humor. Met de fenomenale dialogen van n van de grootste Zweedse toneelschrijvers, Lars Norn. Centraal motto in het leven en werk van Norn is ?je moet je leven veranderen?. In De nacht, de moeder van de dag staan alle familieleden ook aan de vooravond van onomkeerbare veranderingen in hun levens.

 • Opium - Het gesprek: John-Alexander Janssen
  Jan Mom spreekt JOhn-Alexander Janssen over zijn roman Trocadro. Trocadro: Na de belangrijkste sollicitatie van zijn leven neemt Julian Perceval de trein naar Parijs, om een oude belofte in te lossen. Hij is niet op zoek naar vriendschap, maar ontwikkelt toch intensieve banden met zijn buurmeisje en met twee Nederlandse studenten. Het contact met een van hen, tegen de achtergrond van een explosief en woelig Parijs' decor, neemt echter gaandeweg verontrustende vormen aan. Zodanig zelfs dat alles wat hem lief is op het spel komt te staan en een verlies onvermijdelijk lijkt. Maar, wat betekent redding eigenlijk, als je schade lijdt aan je ziel?Trocadro gaat niet alleen onder je huid zitten, dit boek daagt uit tot reflectie.

 • Opium - Het gesprek: Aloys van den Berk over het werk van Edgar Fernhout
  Jan Mom spreekt Aloys van den Berk, kunsthistoricus en groot kenner en liefhebber van het werk van Edgar Fernhout. In Museum Kranenburgh is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Edgar Fernhout (1912 -1974), met bijzondere aandacht voor de jaren waarin deze door zijn vernieuwingsdrang in de voorhoede van de Nederlandse schilderkunst opereert. De tentoonstelling is samengesteld door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam. Nog tot en met 10 november te zien in Museum Kranenburgh.

 • Opium - Het gesprek: Striptekenaar en illustrator Erik Kriek
  Andrea van Pol spreekt striptekenaar en illustrator Erik Kriek over zijn graphic novel De Balling. IJsland, 10e eeuw. Een Vikingkrijger keert terug naar huis. Jaren geleden is hij verbannen wegens de moord op zijn beste vriend. Niet iedereen blijkt blij met zijn terugkeer...Na ernstige tegenslag is Erik Kriek terug, en hoe! Na Het onzienbare en In the Pines is De balling zijn eerste, lange graphic novel. Een must voor liefhebbers van Game of Thrones en Vikings!

 • Opium op Oerol - Vrijdag 21 juni
  Vanavond nog n keer vanaf Oerol! We zenden uit vanuit de kerk in Midsland en we hebben weer veel moois: Martin Kohlstedt op piano. Guy Corneille zingt en schuift aan bij Annemieke Bosman om te praten over Shake shake shake. De Hackensaw Boys en de jongens van Orkater/De Nieuwkomers over Ilias.

 • Opium op Oerol - Donderdag 20 juni
  Annemieke Bosman spreekt Meral Polat en Dagmar Slagmolen over de voorstelling Lost Tango. En Carel Kraayenhof is er ook bij met live muziek op bandoneon. De mannen van collectief Lars Doberman komen praten over de voorstelling De ratten, de riten en het ritme. Aan tafel zitten Jip van del Dool, Reinout Scholten van Aschat, Mattias van de Vijver en Jochem van Laarhoven die samen collectief Lars Doberman vormen. En we hebben nog meer live muziek, namelijk van Marike Jager.

 • Opium op Oerol - Woensdag 19 juni
  Jan Mom praat met actrices Helen Kamperveen en Manoushka Zeegelaar Breeveld over de voorstelling ?Decemberdagen?; een voorstelling over een moeder en haar twee dochters. Met Kerst komen ze samen in het ouderlijk huis, gebeurtenissen uit het verleden komen aan de oppervlakte tijdens dit schijnbaar ontspannen en vrolijke samenzijn. Verder zijn te gast sopraan en theatermaakster Judith Vindevogel van het Vlaamse muziektheatercollectief Walpurgis en muzikant Job van Gorkum van de muziektheatergroep BOT. Deze twee gezelschappen maken de muziektheatervoorstelling ?Wij, de verdronkenen? over de moed en de veerkracht van de mens in opstand. Gebaseerd op de roman ?Wij, de verdronkenen? van de Deense auteur Carsten Jensen. Muziek wordt verzorgd door sopraan Bernadeta Astari & gitarist Chris Doyle (Touki Delphine) en de Groninger singer-songwriter Swinder.

 • Opium op Oerol - Dinsdag 18 juni
  Andrea van Pol spreekt Sanne Nouws en Joep van der Geest over de voorstelling Alles moet van van Mugmetdegoudentand. Alles moet weg is een liefdesverhaal tussen mens en ding. En verder: ?Immens? is een muzikale, filosofische en humoristische voorstelling, genspireerd op het gedachtengoed van Friedrich Nietzsche: de filosoof met de hamer. Waar zit de schoonheid in zijn ideen? En, waarin schuilt het gevaar? Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk schreven een muziektheatersolo waarin ze onderzoeken hoeveel waarheid een mens kan verdragen. Ook zij schuiven aan bij Andrea. De live-muziek vanavond is van strijkersensembele FUSE.

 • Opium op Oerol - Maandag 17 juni
  Jan Mom rijdt over het eiland met festival-directeur Siart Smit. Voor hem is het zijn eerste editie in zijn nieuwe rol. We stoppen: - Bij Camping De Kooi, waar de voorstelling Part time Paradise van Tryater zich afspeelt. - In het Kerkje van Midsland, waar Ruben Hein voor ons speelt. En we gaan langs bij Emma Lesuis, die de voorstelling Aardappelbloed maakt. Andrea van Pol legt verslag van het lichtspektakel Firebird en Annemieke Bosman komt aan per boot.

 • Opium - Het gesprek: Maartje Nevejan over haar documentaire ?Ik ben er even niet? over absence epilepsie.
  Annemieke Bosman spreekt Maartje Nevejan over haar documentaire ?Ik ben er even niet? over absence epilepsie. Tijdens een absence, een korte hapering van het brein die vooral bij jongeren veel voorkomt, is er geen bewustzijn, stelt een hersenonderzoeker. Maar regisseur Maartje Nevejan werd dan juist overweldigd door vreemde beelden en sensaties. Vier jonge mensen met vergelijkbare ervaringen werden door de filmmaakster gekoppeld aan kunstenaars om te verbeelden waar zij naartoe gaan als ze even ?weg? zijn. In een zintuigelijke ontdekkingstocht naar de kracht n de beperking van het menselijke voorstellingsvermogen, vervlecht Nevejan persoonlijke verhalen en wetenschappelijke bevindingen met het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Een ontrafeling van een bewustzijnsverstoring leidt naar de raadselen van het universum en van het menselijke bestaan. Het gesprek - Maartje Nevejan

 • Opium - Het gesprek: Sander Plukaard over Amadeus
  Annemieke Bosman spreekt Sander Plukaard over Amadeus, een nieuwe, grootse muziektheaterproductie over Wolfgang Amadeus Mozart. Deze zomer is Amadeus te zien, een grootse muziektheaterproductie over misschien wel de meest legendarische componist ooit: Wolfgang Amadeus Mozart. In een regie van Theu Boermans, met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, 30 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje). Amadeus is een coproductie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater in samenwerking met OPERA2DAY.

 • Opium - Het gesprek: Dimitri Verhulst over zijn roman 'De pruimenpluk'
  Jan Mom spreekt Dimitri Verhulst over zijn nieuwste roman De pruimenpluk. Moe van de mens, kampioen van de solitude, woont Mattis afgelegen aan een meer, waar hij zijn potentie naar beneden drinkt. Een donker denker met een tanend geloof in zowat alles, dus zeker ook in de liefde. Soms, echter, twijfelt hij aan zijn kwaliteiten als eenzaat en misantroop, en overweegt hij een leven in een stad vol heerlijke drukte om niets.Maar wanneer een weduwe opeens vergeten gevoelens weer in hem aanwakkert, verlegt hij zijn ambities. Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen.

 • Opium - Het gesprek: Evelien de Munck Mortier over Kunst op Nederlandse Stations
  Andrea van Pol spreekt Evelien de Munck Mortier, kunstcommissielid van Bureau Spoorbouwmeester, over Kunst op Nederlandse Stations. Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester zijn ruim 300 kunstwerken in en rond de stations genventariseerd en beschreven. De collectie bestaat uit een bonte mix van allerlei kunstwerken, van pastel schilderijen en kleurig glas-in-lood tot moderne lichtkunst. Wie goed kijkt, ziet steeds meer en blijft zich verrassen. Het leuke is: dit ?museum van het spoor? is voor iedereen toegankelijk. Al die kunstwerken zijn natuurlijk het best te bekijken op de stations, maar vanaf ook met een uitgebreide omschrijving op kunst-op-nederlandse-stations.nl en vanaf nu ligt ?Kunst op Nederlandse Stations? in de boekwinkel. Al vanaf de bouw van het allereerste station wordt kunst gebruikt om de ervaring van reizigers te verrijken. Evelien de Munck Mortier, kunstcommissielid van Bureau Spoorbouwmeester, vertelt: ?Deze collectie is nauw verbonden met thematiek van de reis en de publieke waarde van het station. Veel kunstwerken laten zien hoe in verschillende tijden werd nagedacht over het reizen. Foto: Peerd van Ome Loeks in Groningen

 • Opium - Het gesprek: Lieke Kzr over haar boek De verloren berg
  Jan Mom spreekt Lieke Kzr over haar boek De verloren berg. De verloren berg: Als zijn vrouw overlijdt bij een noodlottig ongeluk vindt Thomas kortstondig troost in de armen van een ander. Zijn gezin raakt ontwricht en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan.Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneen. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

 • Opium - Het gesprek: Laura van Dolron over ?Wat we normaal niet horen?.
  Het gesprek - Laura van Dolron Annemieke Bosman spreekt stand-up philosopher Laura van Dolron over ?Wat we normaal niet horen?. We hebben allemaal een verhaal, maar niet elk verhaal wordt gehoord. Stand-up philosopher Laura van Dolron vroeg Het Zuidelijk haar een jaar lang op blind dates te sturen naar plekken waar mensen zijn, die je normaal niet hoort. Ze ontdekte verhalen die wondermooi, soms verdrietig of pijnlijk en vaak hoopvol zijn en deze verhalen verwerkte ze in de voorstelling ?Wat we normaal niet horen?. Van Dolron ontmoette mensen in onder andere in tbs-kliniek, een hospice, bij de AA en in een dagopvang voor dakloze illegalen. ?Wat we normaal niet horen? is een reisverslag, een inspirerende monoloog doorspekt met momenten waar Van Dolron live met de mensen die ze ontmoette reflecteert. Van Dolron deelt het podium telkens in afwisselende samenstellingen, met onder andere Toon Walravens, Marcio, en Steve Aernouts. Muzikant Frank van Kasteren staat haar muzikaal bij en componeert live muziek.

 • Opium - Het gesprek: Nia Weijers over haar boek ?Kamers, antikamers?
  Annemieke Bosman spreekt Nia Weijers over haar boek ?Kamers, antikamers?. Nia Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer. In 2014 verscheen haar debuutroman ?De consequenties?, die werd bekroond met meerdere prijzen, kwam op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015. ?Kamers, antikamers? van Nia Weijers is een roman over de poreuze grenzen tussen herinnerde, verzonnen en mogelijke levens. Over de keuzes die je maakt, en niet maakt. Over liefde en vriendschap, en de manieren waarop mensen elkaar vinden en verliezen. Een vrouw woont op de bovenste verdieping van een rijzig, laat negentiende-eeuws pand aan een stadspark. Ooit woonde er een kunstschilder die melancholische stadsgezichten maakte en artistieke vrienden ontving in zijn atelier. Nu schrijft ze er een boek. Onder haar vingers beginnen verleden, heden en toekomst over elkaar heen te buitelen. De werkelijkheid blijkt een veelvoud, en zijzelf ook, zeker wanneer ze opduikt als personage in de roman van haar goede vriendin M, die haar misschien wel of misschien niet zal laten leven.

 • Opium - Het gesprek: Sopraan Eva-Maria Westbroek
  Jan Mom Spreekt Eva-Maria Westbroek over haar concerten met Amsterdam Sinfonietta. De Nederlandse Eva-Maria Westbroek heeft internationaal naam gemaakt als een van de expressiefste en veelzijdigste sopranen van dit moment. Op 8,10 en 12 juni is ze te horen in Het Concertgebouw met Amsterdam Sinfonietta. Westbroek schitterde al in vele vocale werken van Sjostakovitsj. Van de Nederlandse Opera tot New York. Komende week zingt ze, samen met bas Mikhail Petrenko, de intense Veertiende symfonie.

 • Opium - Het gesprek: Regisseur Michael Helmerhorst over ROBOT
  Jan Mom spreekt regisseur Michael Helmerhorst over het theaterspektakel ROBOT van theatergezelschap Vis Vis. De voorstelling ROBOT draait om de vraag of de onvermijdelijke opkomst van de robotica gevreesd dan wel verwelkomd moet worden. Is de van ons afgeleide maar superieure kunstmens een vriend en handlanger of ontwikkelt het zich tot een serieuze bedreiging? Regisseur Michael Helmerhorst: ?Robots zullen de mens in te toekomst op vele gebieden beconcurreren. Maar waar ligt de grens tussen zegen en bedreiging? Is de mens uiteindelijk aan vervanging toe? Met deze ingredinten maken we een spectaculaire futuristische comedy, in Vis Vis stijl.?

 • Opium - Het gesprek: Eva Rovers over haar boek De rebelse held.
  Andrea van Pol spreekt Eva Rovers over haar boek De rebelse held. Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografien De eeuwigheid verzameld. Helene Kro?ller-Mu?ller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Bu?ch. Recent verscheen ?De rebelse held?, een bundeling prikkelende brieven die zijn schreef aan de bijna vergeten uitvinder, filosoof, dichter, auto-ontwerper, architect en futuroloog Richard Buckminser Fuller - ook wel 'de Leonardo da Vinci van de twintigste eeuw' genoemd. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva in deze brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema?s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratien. 'De rebelse held' verschijnt tegelijk met de tentoonstelling Ruimteschip Aarde. Als gastconservator van het Universiteitsmuseum in Groningen liet Eva zich inspireren door het idee van Buckminster Fuller dat we de wereld moeten beschouwen als ruimteschip en onszelf als astronauten die daarvan afhankelijk zijn. De tentoonstelling is te zien van 6 juni t/m 27 oktober.

 • Opium - Het gesprek: Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum over de tentoonstelling Lust voor life.
  Annemieke Bosman spreekt Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum over de tentoonstelling Lust voor life. Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk. Rond universele thema?s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven.

 • Opium - Het gesprek: Tijs Goldschmidt over zijn nieuwe boek Onvoldoende liefdesbrieven.
  Annemieke Bosman spreekt Tijs Goldschmidt over zijn nieuwe boek Onvoldoende liefdesbrieven. Wanneer een begaafd essayist correspondeert krijg je het beste van twee werelden: persoonlijke ontboezemingen gelardeerd met flitsende beschouwingen. In het geval van Tijs Goldschmidt is het palet dan ook nog zeer rijk en boeiend: antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, pozie en veel meer. Elk van deze onderwerpen komt ruim en sprankelend aan bod in deze royale selectie van brieven aan: Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda e.v.a. Onvoldoende liefdesbrieven bevat observaties, overwegingen en omzwervingen van een afgedwaald bioloog met een zuivere pen en een vaak humoristische correspondentiestijl.

 • Opium - Het gesprek: Ralph Keuning over de tentoonstelling van Charlotte van Pallandt
  Jan Mom spreekt Ralph Keuning, directeur van De Fundatie in Zwolle over de tentoonstelling: CHARLOTTE VAN PALLANDT - KUNST ALS LEVENSDOEL. Met maximale toewijding en groot talent schiep Charlotte van Pallandt (1898-1997) een gevarieerd en krachtig oeuvre waarmee zij een prominente plaats verwierf in de 20ste-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst. Van 25 mei t/m 1 september 2019 is in Museum de Fundatie een grote overzichtstentoonstelling te zien van het werk van deze beeldhouwster. Naast haar belangrijkste beelden worden in Zwolle schilderijen, tekeningen en gipsen voorstudies getoond.

 • Opium - Het gesprek: Hanna Bervoets over 'Welkom in het Rijk der zieken'
  Jan Mom spreekt schrijfster Hanna Bervoets over haar nieuwste boek: Welkom in het Rijk der zieken. Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig gesoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

 • Opium - Het gesprek: COnservator Ludo van Halem over Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen
  Andrea van Pol spreekt Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst in het Rijksmuseum over Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen. Metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom. Dit voorjaar presenteert het Rijksmuseum Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen. Het is voor het eerst dat een ruime selectie van Bourgeois? buitenbeelden bijeen wordt gebracht. Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen. De Rijksmuseumtuinen zijn vrij toegankelijk de beelden zijn nog tot en met 3 november te zien.

 • Opium - Het gesprek: regisseur Wieke ten Cate over de voorstelling Pavements of Gold
  Annemieke Bosman spreekt regisseur Wieke ten Cate over de voorstelling Pavements of Gold. Het is een zonnige ochtend in Zuidoost en Angel, het dapperste meisje van de Bijlmerdreef, gaat op pad. Ze vindt het hoog tijd antwoorden te krijgen op vragen die haar vader ontwijkt. Angel loopt langs winkels vol spullen, huizen waar muziek wordt gemaakt, door parken, over pleinen en langs metrostations. Ze ontmoet opmerkelijke figuren en verre vrienden, doodnormale voorbijgangers en behulpzame buren. Voor sommigen blijft Angel onzichtbaar, door anderen wordt ze gezien. Midden in die stad, vol leven, kleuren, geuren en geluiden belandt ze bij iemand die op haar wacht.

 • Opium - Het gesprek: amateur-violist Philipp Blom schreef Een Italiaanse reis over de zoektocht naar een vioolbouwer
  Annemieke Bosman spreekt historicus en amateur-violist Philipp Blom. Hij schreef Een Italiaanse reis over de zoektocht naar de vioolbouwer die zijn viool driehonderd jaar geleden gebouwd heeft. Een Italiaanse reis: Rond 1700 reisde een vioolbouwer uit de Allgu naar Itali. Zijn naam kennen we niet, wel is een van zijn instrumenten bewaard gebleven: een viool, ontworpen volgens de Zuid-Duitse traditie en vermoedelijk in Veneti vervaardigd. Ruim drie eeuwen later kwam deze viool in handen van Philipp Blom. In Een Italiaanse reis vertelt Blom het verhaal van dit bijzondere instrument. De viool heeft een route afgelegd waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Veneti als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek. De zoektocht naar een onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen.

 • Opium - Het gesprek: Donald Nolet over zijn thriller 'Hoek'
  Jan Mom spreekt schrijver Donald Nolet over zijn nieuwe boek 'Hoek'. Alexander ?Hoek? Holman is een levende legende in de kickbokswereld; als begenadigd trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag de rechterhand van Andr Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld. De hechte vriendschap tussen de twee jeugdvrienden komt onder druk te staan wanneer een Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent dat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn nieuwe proteg plaatst ook Holman in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt, en de gevolgen zijn dodelijk. Hoek is een ijzersterke thriller over professionele kickboksers en de keiharde wereld van de georganiseerde misdaad.

 • Opium - Het gesprek: Michiel Romeyn over ArtZuid
  Jan Mom spreekt acteur en beeldend kunstenaar Michiel Romeyn over ArtZuid. Romeyn en voormalig kunstcriticus Jhim Lamoree zijn de samenstellers van ArtZuid. De zesde editie van de Amsterdam Sculptuur Binnale vindt deze zomer plaats, van 17 mei tot en met 15 september 2019, met meer dan dan zestig figuratieve beelden en ruimtelijke installaties. De locatie is het gebied langs de Apollolaan en Minervalaan, dat door architect H.P. Berlage in het begin van de 20ste eeuw werd ontworpen.

 • Opium - Het gesprek: fotograaf Maartje ter Horst over haar boek Ode aan de kleinste musea van Nederland
  Andrea van Pol spreekt fotograaf Maartje ter Horst over haar boek Ode aan de kleinste musea van Nederland. Nederland kent talloze piepkleine musea. Soms zijn ze niet groter dan de huiskamer van de eigenaar. Wie kent het Electro Radio Nostalgie Museum, Jannie?s Koeienmuseum, het Zandlopermuseum of het Nederlands Dakpannenmuseum? Fotograaf Maartje ter Horst raakte gefascineerd door de kleinste musea van Nederland en hun eigenaren. Ze selecteerde 20 fotogenieke musea, verdeeld over heel Nederland. Het levert prachtige, vaak ontroerende beelden op. De verhalen van de museumeigenaren zijn met humor, maar ook groot respect opgetekend. Met de foto?s vormen ze een ode aan de mensen die hun tijd, geld en energie steken in hun passie, die ze zo graag met ons willen delen.

 • Opium - Het gesprek: Ena Sendijarevi? over Take Me Somewhere Nice
  Annemieke Bosman spreekt filmmaker Ena Sendijarevi? over Take Me Somewhere Nice. Sendijarevi? arriveerde op haar zevende in Nederland, op de vlucht voor de oorlog in voormalig-Joegoslavi. ?Het is interessanter om te vragen met welke plekken we ons verbonden voelen dan te vragen waar we vandaan komen.? Take Me Somewhere Nice: Kun je twee dingen tegelijk zijn, of ben je dan geen van beide? Alma zit overal net tussenin: in Nederland opgegroeid als kind van Bosnische ouders, geen meisje meer, maar ook nog niet echt vrouw. Haar vader kent ze nauwelijks, maar als hij in een Bosnisch ziekenhuis wordt opgenomen besluit ze hem nog n keer op te zoeken. Dat is het startpunt van een reis met onbekende bestemming, waarin Alma haar land van herkomst en zichzelf ontdekt.

 • Opium - Het gesprek: Babs Gons, de samensteller van Hardop
  Annemieke Bosman in gesprek met Babs Gons, de samensteller van Hardop. ?HARDOP? is een staalkaart van de spoken word-scene in Nederland. Achttien artiesten, dichters, die ieder op hun eigen manier deze literaire kunstvorm met hart en ziel vormgeven en uitdragen. Spoken word is de kunst om de woorden van het papier te halen en ze tot leven te brengen. Spoken word is bam, ?in your face?. Direct, verstaanbaar, gericht op het publiek, op de toehoorders. Spoken word is een ware performance, waarin niet alleen tekst, maar ook ritme, tempo, mimiek, beweging, intonatie en de interactie met het publiek een rol spelen. Het is een manier om de wereld te bezien en een rechtstreekse en krachtige manier om je stem te laten horen. Met werk van Akwasi, Jasper Albinus, Siham Amghar, Gershwin Bonevacia, Sandy Bosmans, Dean Bowen, Sjaan Flikweert, Juan-Carlos Goilo, Neusa Gomes, Babs Gons, Smita James, Elten Kiene, Onias Landveld, Roziena Salihu, Justin Samgar, Jrgen Gario ?UNOM?, Naomi Veldwijk en Gino van Weenen.

 • Opium - Het gesprek: Bert Wagendorp over zijn nieuwste roman Ferrara
  Jan Mom spreekt Bert Wagendorp over zijn nieuwe roman Ferrara. Na jaren wachten heeft Bert Wagendorp ht vervolg op zijn bestseller Ventoux geschreven: Ferrara. De mannen zijn ouder, maar niet per se wijzer geworden. Een reis naar Itali zet hun vriendschap weer op scherp. We zijn inmiddels vijf jaar verder en de vrienden Bart, Joost, Andr en David komen bij elkaar in Ferrara, Itali, waar Joost een vervallen stadspaleis heeft gekocht dat hij wil ombouwen tot designhotel. De illusie van jeugdige onaantastbaarheid blijkt geen stand te houden als het noodlot toeslaat ? of misschien is het gewoon het leven dat zich van zijn ware kant laat zien? Een roman over loyaliteit, het noodlot, humor als reddingsboei en de onverbrekelijke band tussen vader en dochter.

 • Opium - Het gesprek: Christine Otten
  Jan Mom spreekt schrijfster Christine Otten over de voorstelling Gevangenis Monologen 2. Na het overweldigende succes van de Gevangenis Monologen 1 presenteren Studio Ideefix en Christine Otten de Gevangenis Monologen 2, muziektheater gebaseerd op verhalen van (ex)gedetineerden. Met: Birgit Schuurman, Mingis Dagelet en Hamda Belgaroui.

 • Opium - Het gesprek: Joanna van Dorp, Hoofd Programma van Doornburgh, buitenplaats voor kunst en wetenschap
  Andrea van Pol spreekt Joanna van Dorp, Hoofd Programma van Doornburgh, buitenplaats voor kunst en wetenschap. Vanaf vrijdag 17 mei is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling Een Huis voor de Geest te bezoeken, over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong. Dom Hans van der Laan (1904 ? 1991) was een Nederlandse benedictijner monnik en architect. Hij was n van de leidende figuren van de naoorlogse architectuurstroming de Bossche School. Jan de Jong (1917-2001) was zijn leerling en hij ontwierp in 1966 het gebouw waar de tentoonstelling te zien is: de priorij op Buitenplaats Doornburgh.

 • Opium - Het gesprek: Step Vaessen over haar vijfdelige historische reisserie Aletta?s reis
  Annemieke Bosman spreekt Step Vaessen over haar vijfdelige historische reisserie Aletta?s reis. Aletta?s reis: Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In de reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte. Uitzending: NPO 2 vanaf 12 mei t/m 9 juni 2019 elke zondag rond 21.15 Aletta?s reis

 • Opium - Het gesprek: Martijn Nieuwerf over de komische thriller De Verschrikkelijke Wittgenstein
  Annemieke Bosman spreekt Martijn Nieuwerf over de komische thriller De Verschrikkelijke Wittgenstein, te zien in Theater Bellevue. De Verschrikkelijke Wittgenstein: De eenarmige concertpianist Paul Wittgenstein gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld... De Weense pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig, verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm, en liet componisten als Strauss en Ravel pianostukken voor alleen de linkerhand schrijven.

 • Opium - Het gesprek: Kiki Schippers over haar nieuwe voorstelling Waar
  Jan Mom spreekt Kiki Schippers over haar nieuwe voorstelling Waar. Ze is eigenwijs. Dat is waar. Ze is ontwapenend. Ook waar. Ze is kwetsbaar en fel. Allemaal waar. Maar vooral is ze Kiki Schippers. De vrouw die Cameretten won. En de Annie M.G. Schmidtprijs. En het hart van haar publiek. Haar debuut Wie Kijkt? werd luid bejubeld. In haar nieuwe programma Waar zoekt Kiki naar haar ikik. Hoopt ze zichzelf tegen te komen. Haar ziel te vinden. Hoe ze dat het beste kan doen? Op haar onweerstaanbaar grappige, eigen eigenwijze wijze. Dat is helemaal Waar.

 • Opium - Het gesprek: Marian Duff, gastconservator van Fashion Statements in het Amsterdam Museum
  Andrea van Pol spreekt Marian Duff, zij is gastconservator van de tentoonstelling Fashion Statements in het Amsterdam Museum. Fashion Statements De kleding die we dragen onthult iets over onze persoonlijkheid. Mode geeft uiting aan onze identiteit, wat we belangrijk vinden of waar we voor staan. In deze tentoonstelling zetten zes toonaangevende hedendaagse ontwerpers hun creaties naast n tegenover onze historische collectie met mode uit de achttiende en negentiende eeuw. Fashion Statements is nog te bekijken tot en met zondag 8 september in het Amsterdam Museum en is samengesteld door gastconservator Marian Duff. Duff is de oprichtster van MAFB, een internationale mode community gericht op de ontwikkeling van jong talent en het bieden van een alternatieve stem in de mode-industrie. En tevens oprichter van OSCAM, de museale landingsplek voor kunst, mode, design en vakmanschap.

 • Opium - Het gesprek: Ewoud Sanders over zijn novelle Franse les
  Jan Mom spreekt Ewoud Sanders over zijn autobiografische novelle Franse les, een jongen over zijn eerste liefde. Op een dag in 1973 roept Karin, lerares op een Vrije School, haar vijftienjarige leerling Thijs bij zich. ?Ik heb gezien hoe je naar me kijkt. Het is duidelijk dat je verliefd op me bent.? Ze biedt aan hem bijles te geven. En zo begon het. Vijfenveertig jaar later besluit Thijs zijn eerste liefde op te zoeken. ?Ik denk niet dat ik misbruik van jou heb gemaakt,? zegt zij. ?En jij niet van mij.? Een verhaal over een jeugdliefde die ruw eindigde. En over de onbetrouwbaarheid van het geheugen.


Recente Discussie
1: Andermans Veren 1993-2004 (1) by cultuurzoeker
2: Re:Sex voo de Buch (2) by mrkrabs
3: Lotto weekend miljonairs gezocht (1) by Lotto weekend miljonairs
4: Re:Samba-boy zoekt... (11) by MrSambaboy
5: Aflevering van De Connaisseur gezocht (1) by Tukkie
6: Re:Schooltv serie jaren 80 gezocht (2) by ggouweloos
Afbeeldingen
 Staatsloterij - Appel Schieten (Marnix Kappers) (1985).jpg
Hier online: https://www.youtube.com/watch?v=_VSha...
Posted by: admin
 Lotto - Krasloten in de Toekomst (Serge Henri Falcke) (1997).jpg
Wie heeft dit reclamefilmpje voor mij op DVD of MP...
Posted by: B.Tol
 Staatsloterij - Appel Schieten (Marnix Kappers) (1985).jpg
Hoi beste, ik zou graag dit filmpje een keer wille...
Posted by: John ter Voort
 TV Show - Interview Willem Ruis (198x).jpg
Belachelijk late reactie maar kom; dit is uit 1982...
Posted by: MrSambaboy
 5 Tegen 5 (20060121) 02.jpg
Helemaal vergeten dat Winston dit ook nog gepresen...
Posted by: MrSambaboy
Nu Online
Er is 1 gast online
Latest Visitors
PVR
Teslaman
Soenie
Erik van der Veer
Romusic
wim1963a
harrie1
Statistieken
Leden: 24087
Nieuws: 822
Web Links: 0
Bezoekers: 58630001
 
Go to top of page  Home | Over deze Site | Nieuws | Discussieforum | Downloads | Podcasts | Links | Afbeeldingen | Contact | TV Programma DB

© 2004-2019 videoenaudio.gouweloos.com
Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar worden gemaakt
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs/makers.