Televisie (Video) en Radio (Audio) Collectie
  Home arrow Podcasts
Main Menu
Home
Over deze Site
Nieuws
Discussieforum
Downloads
Podcasts
Links
Afbeeldingen
Contact
TV Programma DB
Login

Wachtwoord vergeten?
Nog geen account? Registreer hier.

Nieuw in TV DB
1: Hoe is het Mogelijk
2: Typisch RTL
3: Kanaal 13
4: VTV
5: Super Channel
Nieuwe Feiten
Televisie / Video
Show
Cabaret & Humor
Comedy
Jeugd
Muziek
Omroepen
Programma Leaders
Reclame
Loeki
Reality
Quiz
Science Fiction
Cartoon & Animatie
Actie & Drama
Actualiteit
Documentaire
Magazine
Toneel & Klucht
Gezocht!
Radio / Audio
Radio Show
Cabaret
Mix
Hoorspel
Overig
Gezocht!
Oude Banden
Tapes Ruilen
Tapes Doorkijken
Tapes Overzetten
 donderdag, 21 maart 2019
Podcasts
Opium
AVROTROS - Opium is ht kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium
 • Opium - Het gesprek: Schrijfster Carry Slee over 'Durf te schrijven'
  Presentator Jan Mom gaat in gesprek met Carry Slee, die het boek 'Durf te schrijven' schreef. In het boek staan tips en tricks van de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland. Carry deelt haar geheimen en geeft je inspiratie om jezelf ertoe te zetten n de pen op te pakken.

 • Opium - Het gesprek: Marja Pruis
  Andrea van Pol spreekt Marja Pruis. "Je bent een volwassen vrouw," Marja Pruis zegt het drie keer per dag tegen zichzelf. Je zou denken dat het leven overzichtelijker wordt, met de jaren. Dat sommige antwoorden na verloop van tijd gewoon wel voor in de mond liggen. Hoe oud je bent. Wat je hebt geschreven, en waar het over gaat. Van wie je houdt, van wie minder. Dat het duidelijk is hoe je je moet voortbewegen. Hoe je orde schept in de chaos. Weet wat weg moet, en wat blijft. Dat je in staat bent korte metten te maken met je heerszucht, je arrogantie, je leugenachtigheid. En niet meer bang in het donker bent. De praktijk is dat iedere dag weer om oplossingen vraagt. Al ruim tien jaar schrijft Marja Pruis voor De Groene Amsterdammer zeer geliefde stukken over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing. Voor Oplossingen zijn deze stukken aangevuld met nieuw materiaal en tot een doorlopend essayboek bewerkt.

 • Opium - Het gesprek: Mariken Heitman over De Wateraap
  In het zintuiglijke verhaal "De wateraap' onderzoekt Mariken Heitman het zachte verzet van een eenling tegen het keurslijf. Hoe word je mens, als dat betekent: vrouw of man? Biologiestudente Elke heeft geen idee. Halfslachtig rommelt ze door de zomer en helpt ze haar oudtante in de tuin: ze zaait bieten, stekt kool en wiedt onkruid. In de tuin wordt volop gegroeid en gestorven, dit alles met een vanzelfsprekende overgave die Elke vreemd is. Het ontbreekt haar aan iets, een bondgenoot, iemand om zich aan te spiegelen en die haar bewijst dat het kan: sluimeren tussen man en vrouw, werkelijkheid en verbeelding, tussen toen en nu. Haar fascinatie voor de wateraap, een evolutionaire maar onbewezen link tussen aap en mens, stuurt haar naar Wenen. Een koortsachtige zoektocht naar verwantschap en oorsprong volgt. De wateraap gaat aan land, wordt mens. Nu Elke nog.

 • Opium - Het gesprek: Spinvis over Vier verhalen en Een dag
  Annemieke Bosman spreekt Spinvis over Vier verhalen en Een dag. Voor hun ambitieuze muziektheaterproductie Kintsukuroi ? die in 2014 op Oerol in premire ging ? werkten muzikant, componist en dichter Spinvis en zijn partner Saartje Van Camp onder meer samen met Introdans-choreograaf Adriaan Luteijn. Met de familievoorstelling Vier verhalen en Een dag gaan Spinvis en Introdans nu een nieuw avontuur aan, waarbij Adriaan Luteijn en Marlena Wolfe met de 12 dansers de choreografie voor hun rekening nemen. Spinvis en Van Camp voeren de muziek live uit. Vier Verhalen en Een Dag gaat over vrijheid. Vrijheid om te kiezen, vrijheid om anders te zijn, vrijheid om te beslissen dat niets staat geschreven en alles te veranderen is.

 • Opium - Het gesprek: Toneelregisseuse Daria Bukvic over de voorstelling 'Onze straat'
  Jan Mom gaat in gesprek met toneelregisseuse Daria Bukvic over de voorstelling 'Onze straat'. Voor 'Onze straat' zet Daria Bukvic de schouwburg in als locatie voor een ?straatfeest op het grote toneel?. Het publiek zit rondom de acteurs op het toneel. Tussen de scnes en na afloop van de voorstelling staan tafels gereed met hapjes en drankjes.

 • Opium - Het gesprek: Illustrator Gwen Stok over 'De genezing van de krekel'
  Annemieke Bosman gaat in gesprek met illustrator en kunstenaar Gwen Stok, die het boek 'De genezing van de krekel' van Toon Tellegen omzette in stripvorm.

 • Opium - Het gesprek: Nasrdin Dchar over zijn voorstelling JA
  Jan Mom spreekt Nasrdin Dchar over zijn nieuwe voorstelling JA. Trouwen! In zijn nieuwste theatervoorstelling JA gaat Nasrdin op zoek naar wat een goed huwelijk is. Tussen de avond dat Nasrdin zijn vrouw ontmoet in de Marina Bar en de dag dat ze trouwen, zit vijftien jaar. Waarom heeft het zo lang geduurd als hij bij de eerste kennismaking al weet dat zij de ware is? Net als in zijn succesvolle solovoorstellingen Oumi (over zijn moeder) en DAD (over zijn vader en het vaderschap) neemt acteur Nasrdin Dchar het publiek in JA mee op een reis. Die scheert langs continenten en culturen, maar het is vooral zijn eigen zoektocht naar volwassenheid, met als universele kern de liefde. Want die kan alles overwinnen. Toch?

 • Opium - Het gesprek: Gerdien Verschoor over Het meisje en de geleerde
  Annemieke Bosman spreekt schrijfster en historica Gerdien Verschoor. In ?Het meisje en de geleerde? vertelt Gerdien Verschoor het wonderlijke verhaal van de vele omzwervingen van twee schilderijen die Rembrandt in 1641 schilderde: het ?Meisje in een schilderijlijst? en de ?Geleerde aan zijn lessenaar?. Drie eeuwen lang zwierven ze door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtauto?s en diplomatieke wagens. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de achttiende eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoro?ski, maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leken ze voor altijd verloren te zijn gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckoro?ska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke schilderijen van Rembrandt. Gerdien Verschoor vervlecht het verbijsterende en fascinerende verhaal van de twee schilderijen met het levensverhaal van de Poolse gravin die het Meisje en de Geleerde voor de toekomst bewaarde.

 • Opium - Het gesprek: Peter Buwalda over Otmars zonen
  Annemieke Bosman spreekt schrijver Peter Buwalda over zijn nieuwste boek: Otmars zonen. Hierin verkent hij de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm. Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employ Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrire in de oliebusiness te wankelen. Tromp ? hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig ? schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.

 • Opium - Het gesprek: Jules Croiset over 'Een goed mens'
  Presentator Jan Mom gaat in gesprek met acteur Jules Croiset over de tentoonstelling 'Een goed mens'. In deze intrigerende thrillerkomedie van Croiset en Victor Reinier bespreken twee mannen de verwachtingen van het leven, en waarom er zoveel anders is verlopen dan de bedoeling was. Het is een toneelstuk van toneelschrijver Filip Broekman, die januari 2019 overleed.

 • Opium - Het gesprek: Joost de Vries over Echte Pretentie
  Sinds hij debuteerde met de roman Clausewitz behoort Joost de Vries (1983) tot de meest gelauwerde schrijvers n essayisten van zijn generatie. Met zijn roman De republiek won hij de Gouden Boekenuil. Het werd in meer dan tien talen vertaald. Zijn essayboek Vechtmemoires stond op de shortlist van de Jan Hanlo Essayprijs. Hij is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Onlangs verscheen Echte pretentie. Echte pretentie: Iedereen zoekt, iedereen camoufleert, doet zich beter voor dan hij of zij is, jonger, hipper, rijker, stoerder, succesvoller. Maar alleen als iemand zich slimmer of cultureel verfijnder voordoet, noemen we het pretentieus. Maar wat vinden we precies zo irritant? De antwoorden hebben te maken met sociale klasse, met authenticiteit, met hoge en lage cultuur, met voetbalanalisten en superheldenfilms, met Karel van het Reve en Susan Sontag, met niet vergeten ?waar je vandaan komt?, met je plek kennen. Eigenlijk: met hoe we vinden dat de maatschappij eruit moet zien. In een wervelend essay onderzoekt Joost de Vries hoe we ons verhouden ten opzichte van cultuur, van onderwijs, van kritisch denken, en ten opzichte van elkaar. En nog belangrijker: Echte pretentie laat zien waarom we absoluut niet zonder pretentie kunnen.

 • Opium - Het gesprek: Fotografe Isabella Rozendaal over Isabella Hunts
  Annemieke Bosman spreekt fotografe Isabella Rozendaal over Isabella Hunts, nog tot 12 mei te zien in het Fotomuseum in Den Haag. Isabella Hunts: Wat betekent wildernis voor de moderne mens? En wat betekent het om onderdeel te zijn van de voedselketen in een gendustrialiseerde maatschappij? Om dit te onderzoeken volgt fotograaf en schrijver Isabella Rozendaal (1983) sinds 2007 jagers in uiteenlopende culturen. Ze gaat hierbij geen enkele confrontatie uit de weg. Met de dood, met het menselijk vermogen tot vernietiging, met de harde realiteit van de natuur zelf en met haar eigen moraal. Ze is niet alleen beschouwer, maar ook deelnemer; Rozendaal volgde een jachtopleiding, leerde slachten en wild bereiden. Isabella Hunts in het Fotomuseum Den Haag is een indrukwekkend verslag van de jarenlange zoektocht, die Rozendaal van de Hoeksche Waard naar Duitsland, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en de Braziliaanse Amazone dreef. Moderne praktijken en eeuwenoude tradities laten verschillen zien, maar ook parallellen tussen de achterliggende culturen.

 • Opium - Het gesprek: Paul Hegeman over zijn documentaire Het Prt Gevoel
  Annemieke Bosman spreekt Paul Hegeman over zijn documentaire Het Prt Gevoel. Arvo Prt, de meest gevierde componist van onze tijd, wordt doorgaans beschouwd als een soort kluizenaar. Degenen die de componist kennen en aan het werk zien, ervaren juist het tegenovergestelde. De inmiddels 83-jarige musicus weet een ongelooflijke gevoeligheid te combineren met humor en dat alles met een tomeloze energie. Dit is onder meer te zien tijdens zijn intensieve samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, een unieke gebeurtenis die centraal staat in de documentaire. We krijgen zo een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Prt. Paul Hegeman maakte eerder onder andere Ik Wil Graag 100 Worden, waar hij de energieke dirigent en muzikant Ton Koopman volgde en New Life in Congo, een documentaire over de moeder-kind relatie in het door burgeroorlog verscheurde Oost-Congo.

 • Opium - Het gesprek: Edwin Becker over de tentoonstelling Hockney - van Gogh
  Jan Mom gaat in gesprek met Edwin Becker, hoofdconservator tentoonstellingen van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze praten over de tentoonstelling Hockney - van Gogh, een niet te missen visueel spektakel. Nooit eerder werden de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh zo groots en kleurrijk in beeld gebracht. De tentoonstelling 'Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature' is te zien vanaf 1 maart.

 • Opium - Het gesprek: Thijs Rmer over de voorstelling Art
  Jan Mom gaat in gesprek met Thijs Rmer over het theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yamina Reza.

 • Opium - Het gesprek: Jacqueline de Jong over Pinball Wizard
  Nog tot en met 18 augustus 2019 is Pinball Wizard te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. ?Pinball Wizard? toont de historische ontwikkeling van het oeuvre van Jacqueline de Jong. Hierin schakelt zij moeiteloos tussen diverse stijlen: van expressionistische schilderkunst tot nieuwe figuratie en pop art. Het werk van Jacqueline de Jong wordt gepresenteerd in combinatie met werken uit de collectie van het Stedelijk Museum.

 • Opium - Het gesprek: Preta Wolzak over de tentoonstelling in Museum Rijswijk
  Museum Rijswijk organiseert de eerste duo expositie van Preta Wolzak & Bas Kosters. De noodzaak om te creren, verbindt. Beiden kijken naar de wereld: de n vanuit zelfliefde, de ander vanuit adoratie voor strijdbare vrouwen en protest tegen misstanden in deze wereld. Wolzak laat met haar kunst een protest zien uit liefde voor vergeten vrouwen en de exploitatie van het ongerepte poolgebied. In een combinatie van leer, pailletten en borduurwerk op doek, speelt zich haar protest af, op een ondergrond van fotografische en getekende beelden.

 • Opium - Het gesprek: Esther Rots regisseerde Retrosprekt
  Esther Rots regisseerde Retrosprekt. Retrosprekt Mette is een vrouw die verblijft in een revalidatiecentrum en zich in de afsluitende fase bevindt. Hoewel ze gedeeltelijk verlamd is en haar spraakvermogen deels kwijt, is haar scherpe geest ongeschonden. Op een dag komt Rineke langs, die haar best doet Mette te overtuigen om tegen de man die haar ongeluk veroorzaakte te getuigen. In plaats van dat Mette revalideert, lijkt het tegendeel het geval; haar humor verdwijnt, haar wonden worden verser, ze sluit haar gezin uit en ervaart haar huidige situatie als onbekend. Onbegrip, desorintatie en angst nemen toe. Tijd blijkt achterstevoren weg te tikken. In een onwerkelijke roes van medicatie en pijn begint Mette nu pas aan haar revalidatie.

 • Opium - Het gesprek: Theo Nijland over En de rest is onzin
  En van de beste kleinkunstenaars van Nederland: Theo Nijland scheidt de zin van de onzin in deze scherpe, melodieuze en swingende voorstelling. Het bevalt Theo steeds beter alleen. Ook het publiek ziet en hoort hem graag een avond alleen aan de vleugel. Dat bleek uit de enthousiaste reacties op zijn laatste solovoorstelling ?Desalniettemin?. In ?En de rest is onzin? scheidt hij, als een ober die aan tafel een zeetong fileert, de zin van de onzin. Hij zingt of zing-zegt alles vanuit een totaal ongenuanceerd eigen gelijk, altijd scherp en grappig, melodieus en swingend.

 • Opium - Het gesprek: Erwin Olaf over de dubbeltentoonstelling in Den Haag
  Jan Mom spreekt fotograag Erwin Olaf. Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht.

 • Opium - Het gesprek: Colin Huizing, conservator van de expositie Manzoni in Holland in het Stedelijk Museum Schiedam.
  Andrea van Pol spreekt Colin Huizing over de tentoonstelling Manzoni in Holland. Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het Stedelijk Museum Schiedam onder de titel Manzoni in Holland een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling laat niet alleen Manzoni?s artistieke ontwikkeling zien. Ook de samenwerking met kunstenaars in Nederland en daarbuiten komt aan bod. Hij bracht het wit naar Nederland en inspireerde kunstenaars als Wim T. Schippers voor zijn Pindakaasvloer. Die is sinds 8 jaar weer te zien.

 • Opium - Het gesprek: Ilay den Boer over de voorstelling 'En dus zal ik weer gaan'
  Annemieke Bosman gaat in gesprek met theatermaker Ilay den Boer. Als onderdeel van de research voor zijn nieuwste voorstelling werkte Ilay bij Het Leger des Heils Dordrecht. Hierdoor ontmoette hij vele mensen die in een kwetsbare fase van hun leven verkeerden. Dit vormde de inspiratie voor zijn voorstelling En dus zal ik weer gaan. ?En dus zal ik weer gaan? is een muzikale theatervoorstelling over het spanningsveld tussen vrijheid en egosme en het streven naar gelukzaligheid. Waar stopt vrijheid en begint egosme? Nog t/m 10 maart te zien in Theater Bellevue en nog t/m 24 april te zien door het land.

 • Opium - Het gesprek: Stella van Voorst van Beest over Goede Buren
  Stella van Voorst van Beest, maker van melancholische films als Gevangenen van de grond (2009) en ?t Wordt toch niks (2001), ging meelopen met een Rotterdams project om eenzaamheid bij 75-plussers in kaart te brengen. Dat resulteerde in de documentaire Goede Buren. Goede Buren: Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

 • Opium - Het gesprek: Nicolien Mizee over haar boek 'Moord op de moestuin'
  Jan Mom gaat in gesprek met schrijfster Nicolien Mizee. Nicolien schreef 'Moord op de moestuin'. Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt eenboswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het cht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

 • Opium - Het gesprek: Tom de Ket over DE VERLEIDERS
  Pierre Bokma, Victor Lw, George van Houts, Tom de Ket en Leopold Witte/Peter Drost vormen samen DE VERLEIDERS. DE VERLEIDERS maken actueel theater, met de diepgang van toneel en de urgentie en snelheid van cabaret. Dit seizoen richten zij met hun nieuwe voorstelling #niksteverbergen hun pijlen op de handelaren in big data. De Facebooks, Apples, Googles en bers van deze wereld. Bedrijven die nu een ongekende macht hebben en zich verheven voelen boven elke wet. Deze bedrijven weten alles van ons. Maar wat houden zij voor ons verborgen?

 • Opium - Het gesprek: Marjoleine Boonstra over haar documentaire Het wonder van Le petit Prince
  Andrea van Pol spreekt Marjoleine Boonstra die de documentaire Het wonder van Le petit Prince regisseerde. Na de Bijbel is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupry het meest vertaalde boek ter wereld. Er zijn inmiddels versies in meer dan 375 talen. Waarom kiezen mensen wereldwijd juist dit boek om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden? Van Sami, de taal in de hooglanden van Samiland, tot Tamazight, dat wordt gesproken op de woestijnvlaktes van de Sahara. Van Tibetaanse lessen aan ballingen in Parijs tot Nawat, dat nog wordt gesproken door een laatste generatie in El Salvador. Elke vertaler heeft een dramatisch verhaal en motivatie om Le petit prince te vertalen.

 • Opium - Het gesprek: Ruud van Empel
  Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel (1958) heeft wereldfaam verworven met zijn fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. In zijn recente natuurwerken is de enscenering nog uitbundiger geworden. Het past in een romantische traditie - idyllisch, idealistisch, misschien zelfs sentimenteel - maar er wringt ook iets. Bij alle fabelachtige virtuositeit waarmee deze natuurbeelden zijn samengesteld, blijft overduidelijk het bewustzijn dat dit niet ?echt? is. Het werk van Ruud van Empel bevindt zich in internationaal toonaangevende musea, in vele bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen, waaronder die van Sir Elton John. Ruud van Empel - Making Nature 9 februari - 26 mei 2019 Museum Belvdre in Heerenveen-Oranjewoud

 • Opium - Het gesprek: Simone van der Vlugt over WIj zijn de Bickers!
  Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt. Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.

 • Opium - Het gesprek: John Appel over de documentaire Sprekend Nederland
  Jan Mom gaat in gesprek met documentairemaker John Appel over zijn nieuwste film Sprekend Nederland. Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de huidige tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel s. Waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomers. De vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende?

 • Opium - Het gesprek: Patrick van den Hanenberg over Maarten van Roozendaal
  Patrick van den Hanenberg (1953) is docent geschiedenis op Het Amsterdams Lyceum en begeleidt daar vele muziekprojecten. Sinds 1988 schrijft hij in de Volkskrant over cabaret, musicals en muziek. Onlangs verscheen zijn biografie over Maarten van Roozendaal: 'Het leven heeft geen zin, maar ik wel'. Jan Mom gaat in gesprek met Patrick over het leven van Van Roozendaal vanaf zijn jeugd in het rustige Heiloo, via zijn roerige krakerstijd in Alkmaar en zijn worsteling in de kleine zaaltjes tot aan het grote succes bij een vast publiek in zijn tweede huis: De Kleine Komedie.

 • Opium - Het gesprek: Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard over Ghosts Don?t Walk in Straight Lines
  Andrea van Pol spreekt Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard over Ghosts Don?t Walk in Straight Lines, nog tot en met 10 februari te zien in FOAM. Ghosts Don?t Walk in Straight Lines: Voor dit project doorkruiste Saskia de Brauw, vooral bekend als internationaal topmodel, te voet in n dag de straten van Manhattan langs de noord-zuidas, van 225th Street en Broadway in het uiterste noorden naar Battery Park in het zuiden. Deze trage wandeling ? tegen het decor van een juist zeer dynamische stad ? is samen met de langs de route opgedane verhalen en ontmoetingen in beeld en tekst vastgelegd. De wandeling voerde Saskia door verschillende buurten en ontlokte allerlei observaties, gedachten en herinneringen.

 • Opium - Het gesprek: Saskia de Coster schreef Nachtouders
  Annemieke Bosman gaat in gesprek met Saskia de Coster, zij schreef Nachtouders. Nachtouders: ?Dit is mijn verhaal, maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.? ? Saskia De Coster

 • Opium - Het gesprek: Diederik van Vleuten over DIEDERIK EN DA VINCI.
  Annemieke Bosman spreekt Diederik van Vleuten over DIEDERIK EN DA VINCI. Vijfhonderd jaar na zijn dood maakt Diederik een reis in de voetsporen van Leonardo da Vinci. Wie was hij, wat dreef hem, wat kunnen we nu nog van hem leren? Hij gaat onder meer naar Leonardo?s geboortedorp Vinci, Florence, waar Da Vinci uitgroeide tot homo universalis, Milaan, waar hij de Vitruviusman creerde en zijn sterfplek aan het Franse Hof.

 • Opium - Het gesprek: Abke Haring over de voorstelling 'De Koning Sterft'
  Jan Mom gaat in gesprek met Abke Haring. Ze schrijft theaterteksten, regisseert ze en acteert er ook in. Haring speelt eveneens in regies van andere regisseurs; zo was ze te zien als Hamlet in Hamlet vs Hamlet, in een regie van Guy Cassiers. Het leverde haar de Theo d'Or op voor de beste vrouwelijke hoofdrol. De voorstelling 'De Koning Sterft' is gebaseerd op de gelijknamige, absurdistische klassieker van Ionesco. Olivier Diepenhorst maakt samen met Abke Haring, Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met het grote einde.

 • Opium - Het gesprek: Floris Visser over de opera 'Juditha Triumphans'
  Jan Mom gaat in gesprek met regisseur Floris Visser. Visser maakt zijn debuut bij de Nationale Opera & Ballet met Juditha Triumphans. Vivaldi schreef zijn Juditha Triumphans voor uitvoering door het Ospedale della Piet, een meisjesweeshuis en klooster waar op het allerhoogste niveau gemusiceerd werd. Dat betekent dat het koor en de cast volledig bestond uit vrouwen. Visser brengt daar verandering in. In zijn koor zingen aan het begin van Juditha namelijk ook mannen mee. ?Vivaldi moest pragmatisch te werk gaan en had alleen maar vrouwen tot zijn beschikking. Wij hebben het hele Koor van De Nationale Opera tot onze beschikking, en dat kunnen we ook nog dramaturgisch relevant inzetten. In oorlogssituaties zie je vaak dat de mannen als eersten worden uitgeschakeld of weggevoerd, waarna de vrouwen en kinderen overgeleverd zijn aan de grillen van de vijand. Dat gebeurt ook in mijn productie: aan het begin zijn de mannen er nog, aan het eind is er alleen nog maar een koor van vrouwen.?

 • Opium - Het gesprek: Het gesprek: Charlotte Caspers
  Andrea van Pol gaat in gesprek met kunstenaar Charlotte Caspers. In STUDIO CHARLOTTE deelt kunstenaar Charlotte Caspers (1979) haar fascinatie voor het landschap, de natuur en natuurlijke materialen - hout, pigmenten, bladgoud - met de bezoeker. De meeste mensen kennen Caspers als expert in het populaire tv-programma 'Het Geheim van de Meester' met Jasper Krabb. Ze schildert hierin meesterwerken minutieus na, maar de kunst die ze zelf maakt laat ze zelden zien. In de oudbouw van het museum worden twee zalen ingericht als haar intieme atelier. Nog tot en met 5 mei 2019 te zien in museum Kranenburgh in Bergen NH.

 • Opium - Het gesprek: Robbert Roos over Maestro van Wittel
  Annemieke Bosman spreekt Robbert Roos, directeur Kunsthal KAdE in Amersfoort over Maestro van Wittel.

 • Opium - Het gesprek: Elsbeth Etty over haar biografie van Willem Wilmink
  Annemieke BOsman spreekt neerlandicus en journaliste Elsbeth Etty. Zij schreef ?In de man zit nog een jongen?, een intiem en niets verhullend portret van Willem Wilmink. Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma?s als De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan.

 • Opium - Het gesprek: Dick Matena over zijn verbeelding van Carmiggelt
  Jan Mom spreekt striptekenaar Dick Matena, die een aantal ?Kronkels? van Carmiggelt in beeld heeft gebracht. Matena kreeg de afgelopen jaren veel lof voor zijn prachtige beeldbewerkingen van romans als ?De avonden? van Gerard Reve, ?Kort Amerikaans? van Jan Wolkers en ?Kaas? van Willem Elsschot. Nu heeft hij zich vol overgave gestort op de verhalen van Carmiggelt. Journalist, schrijver en dichter Simon Carmiggelt publiceerde onder het pseudoniem Kronkel bijna veertig jaar lang vrijwel dagelijks een cursiefje in dagblad Het Parool.

 • Opium - Het gesprek: Sacha Polak over de film Dirty God
  Jan Mom spreekt regisseur Sacha Polak. Haar eerste Engelstalige speelfilm Dirty God opent het Filmfestival Rotterdam en wordt getoond op het Sundance Festival in Utah.

 • Opium - Het gesprek: Eva Meijer schreef De grenzen van mijn taal
  Andrea van Pol gaat in gesprek met Eva Meijer. Meijer schreef De grenzen van mijn taal, een klein filosofisch onderzoek naar depressie.

 • Opium - Het gesprek: Rob Waumans over zijn nieuwste roman 'De solist'
  Annemieke Bosman spreekt Rob Waumans (1977). Hij debuteerde in 2011 met de roman 'Als je de stad binnenrijdt?. In 2013 verscheen 'De nacht van Lolita'. Hij schreef artikelen en verhalen voor o.a. 'NRC Handelsblad', 'De Revisor' en 'De Brakke Hond', en hij publiceert in 'Hard Gras'. Zijn nieuwste roman 'De solist' is net verschenen.

 • Opium - Het gesprek: Keja Klaasje Kwestro over Marvellous
  Annemieke Bosman gaat in gesprek met Keja Klaasje Kwestro, ze speelt in Marvellous, de eerste superhelden saga musical happening ter wereld.

 • Opium - Het gesprek: Hester den Boer
  Jan Mom gaat in geprek met onderzoeksjournalist en fotografe Hester den Boer. In het boek ?Onderdrukt door de verlosser' onderzoekt ze de rol die het stalinistische verleden speelt in het Rusland van nu.

 • Opium - Het gesprek: Antony Hermus
  Jan Mom gaat in gesprek met dirigent Antony Hermus over Korngolds opera ?Die tote Stadt?, nu te zien bij de Nederlandse Reisopera. ?Deze muziek is ongelofelijk fantastisch. Het komt recht binnen!?

 • Opium - Het geprek: Reinbert de Leeuw en Katja Herbers
  Andrea van Pol gaat in gesprek met Reinbert de Leeuw en actrice/zangeres Katja Herbers, met het ASKO|SCHNBERG Ensemble zijn ze 16 januari te horen in Paradiso. Ruim 15 jaar na de wereldpremire in Paradiso, destijds in het kader van het Holland Festival, is Reinbert de Leeuws romantische liederencyclus naar Schumann en Schubert ?Im wunderschnen Monat Mai? terug in Paradiso.

 • Opium - Het geprek: Ilja Leonard Pfeijffer over ?Grand Hotel Europa?
  Annemieke Bosman praat met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer over ?Grand Hotel Europa?. Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest rele toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk.

 • Opium - Het geprek: Dolf Verroen en Charlotte Dematons over Droomopa
  Annemieke Bosman praat met schrijver Dolf Verroen over zijn nieuwste boek 'Droomopa' en Charlotte Dematons, zij maakte de tekeningen bij dit boek. Dit is de uitgebreide versie van het interview dat we in de uitzending lieten horen.

 • Opium - Het geprek: Louise Korthals over Alles is er
  Jan Mom praat met cabaretire Louise Korthals over haar nieuwe voorstelling ?Alles is er?.

 • Opium - Het gesprek: Mattias Van de Vijver en Dick van den Toorn over Hamlet van Theater Rotterdam
  Jan Mom spreekt acteurs Mattias Van de Vijver en Dick van den Toorn over de voorstelling Hamlet van Theater Rotterdam.


Recente Discussie
1: Re:Sex voo de Buch (2) by mrkrabs
2: Lotto weekend miljonairs gezocht (1) by Lotto weekend miljonairs
3: Re:Samba-boy zoekt... (11) by MrSambaboy
4: Aflevering van De Connaisseur gezocht (1) by Tukkie
5: Re:Schooltv serie jaren 80 gezocht (2) by ggouweloos
6: Re:"Grootste familie van Nederland" 1994 III AYBS? (3) by maartenfransen
Afbeeldingen
 Staatsloterij - Appel Schieten (Marnix Kappers) (1985).jpg
Hier online: https://www.youtube.com/watch?v=_VSha...
Posted by: admin
 Lotto - Krasloten in de Toekomst (Serge Henri Falcke) (1997).jpg
Wie heeft dit reclamefilmpje voor mij op DVD of MP...
Posted by: B.Tol
 Staatsloterij - Appel Schieten (Marnix Kappers) (1985).jpg
Hoi beste, ik zou graag dit filmpje een keer wille...
Posted by: John ter Voort
 TV Show - Interview Willem Ruis (198x).jpg
Belachelijk late reactie maar kom; dit is uit 1982...
Posted by: MrSambaboy
 5 Tegen 5 (20060121) 02.jpg
Helemaal vergeten dat Winston dit ook nog gepresen...
Posted by: MrSambaboy
Nu Online
Er zijn 2 gasten online
Latest Visitors
Malobe
Rule76
Ned. TV van vroeger
Eusie
MrSambaboy
plakkie
mrkrabs
Statistieken
Leden: 24071
Nieuws: 822
Web Links: 0
Bezoekers: 57035801
 
Go to top of page  Home | Over deze Site | Nieuws | Discussieforum | Downloads | Podcasts | Links | Afbeeldingen | Contact | TV Programma DB

© 2004-2019 videoenaudio.gouweloos.com
Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar worden gemaakt
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs/makers.